2012. április 27., péntek

Marcipán bonbon

Marcipánt már többször csináltam; legutóbb golyókat formáztam belőle és csokoládéval vontam be őket. 



Hozzávalók
15 dkg blansírozott őrölt mandula
10 dkg finomra őrölt xilit
1 evőkanál rózsavíz
1 evőkanál mandula aroma
10 dkg 85 %-os Lindt étcsokoládé


Keverjük össze az őrölt mandulát a porxukorral. Adjuk hozzá a rózsavizet és a mandula aromát, majd gyúrjuk össze egy szép labdává. Nem kell aggódni, amikor az elején morzsalékos, ha folyamatosan gyúrjuk, össze fog állni. 
Kb. teáskanálnyi mennyiségű masszából formázzunk golyót, majd ismételjük meg a műveletet, amíg van a marcipánból.
Míg a csokoládét készítjük, tegyük a marcipán golyókat a mélyhűtőbe, de ne tovább.


A csokoládét vágjuk durvára, majd a felét alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a maradék csokit és hagyjuk azt is elolvadni.


Egy polisztirol lapot vonjunk be alufóliával és készítsünk elő annyi fogpiszkálót, amennyi marcipán golyónk van.
Egy fogpiszkáló segítségével mártsunk egy golyót a lágy csokiba úgy, hogy az mindenütt befedje. Rázzuk le a felesleget, majd szúrjuk a polisztirolba.


Valami ilyesmit kell látnunk, amikor a bonbonokat bevonjuk a csokival


Ha a marcipán elég hideg, a csoki hamar megdermed rajta. Ismételjük meg a műveletet, amíg az összes golyó be nincs vonva.
Ha szükséges, tegyük a golyókat a polisztirollal együtt a hűtőbe, kb. 10-15 percre.
Ha a csoki megdermedt, színes alufóliába csomagoljuk a marcipán bonbonokat.


Alternatívaként étcsokoládé helyett holland vagy nyers kakaóba is forgathatjuk a marcipánt. 

Tejérzékenyeknek:  Válassz tejmentes csokoládét.
Glutén érzékenyeknek:  Válassz gluténmentes csokoládét.

Paleosoknak:  Válassz tej-, glutén- és szójamentes csokoládét. Minél kevesebb a cukortartalma, annál jobb.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...