2011. október 12., szerda

Sült tőkehalfilé napraforgómagos gyökérzöldségekkel


A recept Segal Viktor: Ízek és formák című új szakácskönyvéből való, mely a Boook Kiadó gondozásában jelent meg.

Hozzávalók a sült tőkehalfiléhez (8 adag):
1,2-1,5 kg friss bőrös atlanti tőkehalfilé
fél dl olívaolaj
1 tk koriandermag
frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a györkérzöldségekhez (8 adag):
35 dkg bébirépa
25 dkg petrezselyemgyökér (nálunk nem lehet kapni, így helyette paszternákot használtam)
25 dkg zellergumó
2 ek barna cukor (nem tartok itthon cukrot, helyette egy kevés mézet használtam)
2 dl narancslé
4 dkg vaj
5 dkg hámozott napraforgómag
4 ek friss petrezselyem
frissen őrölt fekete bors

1. A halhoz a koriandermagot mozsárban durvára törjük. A sütőt 200 fokosra előmelegítjük. A halat bőrével lefelé egy tepsibe tesszük (a bőrre azért van szükség, hogy megvédje a kiszáradástól a halat, és ezáltal szaftosabb, puhább legyen a végeredmény). Ráöntjük az olaj háromnegyed részét, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk koriandermaggal. A halfiléket megfordítjuk, ráöntjük a maradék olajat, majd 20 percre a sütőbe tesszük. Amikor a bőre már könnyedén lehúzható, akkor elkészült – lehúzzuk róla az összes bőrt, néhány percig pihentetjük, majd tálaljuk.

2. A bébirépákat hosszában félbevágjuk. A petrezselyemgyökeret és a zellergumót megtisztítjuk, 3 x 8 centis hasábokra vágjuk. A napraforgómagot száraz serpenyőben lassú tűzön megpirítjuk. A petrezselymet durvára vágjuk.

3. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret egy nagyobb serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük négy deci vízzel. Nagy lángon megvárjuk, amíg felforr, ekkor közepesre mérsékeljük a lángot, és elforraljuk a víz háromnegyedét. Ekkor hozzáadjuk a zellert, megszórjuk a barna cukorral, ráöntjük a narancslevet, beletesszük a vajat, és közepes lángon a felére forraljuk a folyadékot és készre pároljuk a zöldségeket. A tűzről levéve hozzákeverjük a petrezselymet és a napraforgómagot.

4. Tálaláskor a tányér közepére tesszük a halat, és mellé halmozzuk a zöldségeket.



Extra:
Lazaccal is készíthető, úgy is kiváló csemege

Tipp 1:
A hal sütését ne kezd el addig, amíg a zöldségek előkészítése be nem fejeződött. Esetemben a hal már kész volt, miközben még mindig arra vártam, hogy a zöldségeken lévő folyadék mennyisége elforrjon.

Tipp 2:
Ha paszternákot használsz, azt a zellerrel együtt tedd a serpenyőbe, mert hamar megfő.

Tejérzékenyeknek: Vaj helyett használj ghee-t. 
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: 
Vaj csak kompromisszum a paleoban. Helyette használhatsz ghee-t. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...