2011. október 26., szerda

Egészséges nutella

Pocak Pannánál láttam először a nutella paleo változatát és egyből arra gondoltam, hogy ezt ki kell próbálnom. Igazság szerint a bolti nutellát soha nem szerettem - nekem valahogy furcsa volt, hogy csokoládékrémet kenjek a kenyérre.


No, ezzel a nutellával inkább az a gond, hogy nem eszünk kenyeret :D 
Mi helyette paleo banánkenyérre kentünk, de annak híján csak úgy magában is olyan finom, hogy egy 2 dl-es üveg egy nap alatt simán kifogyott, annyiszor rájártunk.
Az biztos: egy üveg soha sem elég :)


Hozzávalók:


40 dkg törökmogyoró
75 ml kókuszzsír, felolvasztva*
2 ek holland kakaópor
2 ek méz vagy más édesítő ízlés szerint


A törökmogyorót 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megpirítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd egy zacskóba öntjük, a száját összefogjuk és  mogyorót a kezünk között összedörzsöljük. Ezzel a módszerrel kordában tarthatjuk a tisztaságot, miközben eltávolítjuk a törökmogyoró belső héját.
A mogyoróból aprítógépben kb. 3-5 perc aprítással krémet varázsolunk. Hozzáadjuk a kakaóport, a mézet és az olvadt kókuszzsírt, majd pár percig tovább járatjuk az aprítógépet. 


Ez a mennyiség egy 2 dl-es üvegre elegendő. Én mindig dupla adagot csinálok :)

*Ha melegebb éghajlaton éltek vagy nyáron csináljátok, akkor érdemes kevesebb kókuszzsírral készíteni, hogy sűrűbb krémet kapjatok.





Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: 
Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,

azt szeretnem megkerdezni hgy a Holland kakaopor kulfoldon hogyan potolhato. Vettem 97% kakoport, irto keseru :) ez lenne az? A masik kerdesem pedig a kokuszzsir milyen neven keresendo a boltban coconut x?

Megcsinaltam a receptet egyebkent irto keseru csokiporral, agave sziruppal es gesztenye olajjal, nekem izlik.
Koszonom!

Névtelen írta...

Szia,

a 3. kerdesem lemaradt, karob porrol mi a velemenyed. Dicserik az izet bar mas mint a megszokott kakaoiz, de vajon egeszseges?

Alexandra írta...

97%-os kakaópor? És mi a maradék?
Baking cocoa powder-ként vagy Duch cocoa powderként keresd, 100%-osnak kell lennie. És igen, ez írtó keserű :)
Gesztenye olaj? Hm, de jól hangzik!
A kókuszzsírt coconut oil-ként keresd, általában bio boltokban (health store) kapható, nagy élelmiszerboltokban nem szoktam látni.

Azt mondják, a karob hüvelyes.
A rendes kakaó teljesen egészséges. Annak ellenére, hogy kakaóbabnak hívják, nem hüvelyes.

Névtelen írta...

Szia,

Koszonom a valaszod!
A maradek acidity regulator potassium carbonate. Nekem kinai.
Talaltam szinte 1 napon fagyasztott pucolt gesztenyet es gesztenyeolajat. :)
A koszuzsir zsir allagu, vagy ha olajkent kell keresnem akkor mint egy olaj folyik?

Koszonom az ujabb valaszt!

Névtelen írta...

Ismet lemaradt egy kerdesem, a torokmogyoro jo, de a foldimogyoro nem, igaz?

Alexandra írta...

A kókuszzsír huszonegynéhány fokon már folyékony, alatta vaj állagú, hidegben pedig megkeményedik, mint a zsír.
Lehet kapni csavaros üvegben, illetve olyan konzervben is, aminek a teteje felpattantható és visszazárható. Nem olyan palackban kell elképzelni, mint amiben többi olajat tartják.
Az a lényeg, hogy 100% coconut oil legyen.

A törökmogyoró (haselnut) jó, a földimogyoró (peanut) nem jó :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...