2011. március 4., péntek

Papírban sült lazac zöldségekkel

Papírban sült, vagyis en papillote. 
Aki nem szeret halat sütni
- mert nem tudja, hogyan kell,
- mert mindig szétesik a hal, amikor süti,
- mert megég a hal
- mert fél a forró zsírtól / vajtól / olajtól,
az próbálja ki ezt a módszert. 
Egyszerű és még mosogatni sem kell utána. 

Hozzávalók (2 személyre):

2 szelet lazac filé, kb. 85g / db
olívaolaj
1 db bébi édeskömény, vékony szeletekre vágva
4 db bébi répa, hosszában félbe vágva
1 db cukkini, csíkokra vágva
fél db sárga kaliforniai paprika, csíkokra vágva
néhány szál friss kakukkfű
só-bors

Melegítsük elő a sütőt 220 C fokra. A felvágott, felszeletelt zöldségeket tegyük egy tálba és kézzel keverjük össze. Csak annyira kell, hogy eléggé elvegyüljenek.
Vágjunk le 2 db jó nagy méretű sütőpapírt és fele-fele arányban halmozzuk rájuk a zöldségeket. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal (kb. fél-1 evőkanálnyi bőven elegendő). A lazac filék mindkét oldalát kenjük be olívaolajjal, szórjuk meg sóval, frissen őrölt fekete vagy színes borssal, majd helyezzük őket a zöldség kupacok tetejére. Tegyünk rájuk néhány  szál friss kakukkfüvet, majd zárjuk le a sütőpapír csomagokat*.
A lazacot addig sütjük, amíg a papír csomag egy kicsit felpuffad és enyhén megbarnul. Ez kb. 5-7 perc**.
Ha kész, nyissuk fel a csomagolást és helyezzük át az ételt egy tányérra. Ha ettől ódzkodsz, hogy nem sikerül egyben, tedd a csomagokat úgy, ahogy vannak tányérra és tálald őket így.




* Többféle módon lehet a csomagokat lezárni. A papír hosszanti két végét felhajtod középre, fentről lefele behajtogatod, hogy ne jöjjön ki belőle a szaft és a levegő, majd a másik két végét is kétszer-háromszor behajtogatod vagy egyszer behajtod és egy konyhai madzaggal egyszerűen összekötöd. 

** Ha először sütsz ezen a módon, akkor se süsd tovább, ha a csomagod nem puffad fel! Lehet, hogy nem zártad le jól. Ilyenkor inkább ellenőrizd a lazacot, hogy megfőtt-e.

A recepthez (más zöldségekkel) a The Cook's Book (Szakácsok könyve) szakácskönyvből származik.


Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyszerű!!! Főzésben nem vagyok nagy ász, és régóta szerettem volna lazacot csinálni, most itt az idő! :-) Köszi, mentettem!

Wise Lady írta...

Na ezt a módszert kérjük terjeszteni!
Halra különösen fincsi, nem szárad ki. Vadászni fogok lazacra (itt ám nem kapható, csak hébe-hóba).

Foodafok írta...

Jó a változatos étrend. Lehet a grillezést egy kicsit szüneteltetni. Jó az ötlet. Tanuló koromban volt divat a Borjúborda papírhüvelyben. Méltatlanul felejtődnek el. Köszi, az újbóli ötletet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...