2010. április 6., kedd

Zöldborsó krémleves prosciuttoval

Ritkán tudok igazi borsót venni, ezért az utóbbi időben mindig tartok egy-két csomaggal a mélyhűtőben. Itt inkább a az a fajta borsó dívik, amit a héjával együtt meg lehet enni (snow pea). Nem vagyok borsóban járatos - talán ez a cukorborsó zsenge változata? Finom, gyakran esszük. De azért a fejtett borsóleves is az.
Ez most a változatosság kedvéért krémleves lett. Egy régi Women's Weeklyben találtam az eredeti receptet, amit egy kisebb módosítással készítettem el.

Hozzávalók (8-10 adaghoz):
2 evőkanál olivaolaj
1 nagy (kb. 200g) vöröshagyma, apróra vágva
2 közepes (kb. 240g) répa, karikákra vágva
2 közepes petrezselyemgyökér, karikákra vágva
2 szár zeller (kb. 200g), szeletekre vágva
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
3 liter marhahúslé
10 dkg prosciutto vagy bármilyen más, valódi sonka csíkokra vágva
40 dkg fejtett zöldborsó
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál friss mentalevél, apróra vágva
só és frissen őrölt feketebors

Az olajat forrósítsd fel. Tedd bele a vöröshagymát, zellert, répát, fokhagymát, petrezselyemgyökeret és a sonka kb. 2/3-adát. Fedő alatt - időnként megkevergetve - főzd az egészet addig, amíg a zöldségek egyhén karamellizálódni kezdenek. Ekkor add hozzá a zöldborsót . Ha fagyasztott borsóból csinálod, akkor várj egy kicsit, míg kiolvad,
és ekkor öntsd rá a húslét ha frissből, akkor egyből mehet rá. Forrald fel a levest, majd vedd vissza a hőt és csendesen főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ez kb. fél óra.
A maradék sonkát közben egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg és tedd félre.
A megfőtt leveshez add hozzá a mentalevelet, majd turmixold össze simára. Öntsd vissza a fazékba és még egyet forralj rajta. Add hozzá a citromlevet, illetve sóval, borssal szükség szerint ízesítheted.
Kínáld a levest pirított sonkával.


1 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Kedves Alexandra,
leírom ide a nagyon régi szakácskönyvből lévő borsó levest,mert email címet nem találtam sem itt,sem a másik blogodon. Ez is krémleves,ide pont passzol. Mennyiség nincs.:( A borsót vízben egy darab kenyérrel,egy csokor vékonyra vágott,összekötött petrezselyem gyökérrel,és apróra vágott vöröshagymával megfőzi. Szitán áttöri a kenyeret,a borsót,és a hagymát. Felönti a pépet a főzőlével,hozzáadja a petrezselyem gyökeret,gyömbérrel,és apróra vágott zsályalevéllel ízesíti,a tetejét meglocsolja olajjal. Érdekes,nincs benne só bors,csak gyömbér és zsálya. Szerintem ez most úgy kivitelezhető ha az olajon a hagyma a borsó,a petrezselyem gyökér van megpárolva,és amikor megfőtt botmixerrel vagy turmix-szal pépesítve. Végül friss reszelt gyömbérrel,és apróra vágott zsályalevéllel ízesítve. A kenyér teljesen kihagyható,és liszt is. Esetleg tejszín is jól megy bele. Most az a tervem,hogy ezeket a recepteket lefordítom. Rengeteg olyan kifejezést tartalmaz,amit ma már nem használunk,és a mondat szerkezet is más. Megfőzöm őket a mai eljárás szerint,és leírom a blogomban. Addig is szívesen írok neked egy-egy receptet. Sőt az 1800-as években íródott szakácskönyvem -aminek a nyelvezete is érthető-,virtuális formában van meg. Ezt szívesen átküldeném Neked! Az én emailem: gasztroreka@gmail.com Ha ide megírod az te címedet,akkor átküldöm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...