2009. október 21., szerda

Piláf répával és csicseriborsóval

Igen, már megint csicseriborsó. Ha szerencsém van, tovább olvasod, ha nem, sosem tudod meg, milyen egyszerű összetevőről van szó. A lényeg, hogy a konzerves változtatot használom. Nincs annál egyszerűbb dolog, mint leemelni a kamrapolcról! Van itthon száraz változatban is, úgy tartom, mint a babot. De őszintén szólva, még soha nem próbáltam ki, mert tartok attól, hogy hosszú ideig kell főzni vagy előre be kell áztatni - na, pont ilyesmire nincs időm. Így is 12 órakor találom ki, hogy mit is főzzek ebédre. Szerencsére a férjem már kezd hozzászokni, hogy az ebéd valamikor 1 és 2 óra között kerül az asztalra. Rossz esetben 2 után, jó esetben 1 előtt. De ez utóbbi ritkán fordul elő. Az előbbi egy árnyalatnyival gyakrabban :)
Arról már sikeresen leszoktam, hogy mindenhez krumplit, tésztát vagy rizst adjak körítésnek. Itt egyébként is a saláta dívik, de hideg időben valami táplálóbbra vágyom. Így is korszakaim vannak. Hónapokkal ezelőtt tészta korszakom volt. Ily
en spagetti, olyan spagetti, ilyen gnocchi, olyan gnocchi, tagliatelle, macaroni, farfalle, stb - különböző szószokkal. Aztán jött a risotto és rizs korszak. A mostani korszakomat, azt hiszem, csirke korszakként írhatnám le. Csirke így, csirke úgy. Pedig már hónapok óta kacsára vágyom! Táááááááááást akarok!!! Holnap van a bevásárlónapom, végre TÉNYLEG körülnézek, hátha kapok kacsamellet.

Elkalandoztam. Szóval csicseriborsó. A konzervben elfér, nem romlik meg, bármikor előkapható - csak egy jó recept kell hozzá. Itt a blogomon már van néhány, de kívánságra teszek még közre.
De most álljon itt ez a fiiiiiiiiinom piláf. (Mivel mással kínáltam volna, mint csirkével... ez volt itthon. Megint. Még mindig. Viszont most csíkokra vágt
am és úgy sütöttem meg, azt szórtam a piláf tetejére).

Piláf répával és csicseriborsóval

Hozzávalók
(4 személyre):
2 evőkanál oliva olaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 db répa, megtisztítva és kb. 1cm-es darabokra
vágva
2 gerezd fokhagyma összenyomkodva vagy lereszelve
1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér

1/2 teáskanálnyi fahéj
1 db csillagánizs (gyömbér-fahéj-csillagánizs helyett használhatsz valami közel-keleti fűszerkeveréket)
35g aszalt ribizli (helyettesíthető pl. mazsolával, aszalt áfonyával... szárnyaljon a képzelet)
250g hosszú rizs
1/2 l víz
400g csicseriborsó konzerv leszűrve, lecsöpögtetve
60g dió összetörve

100g feta, összemorzsolva

Közepes hőmérsékleten melegítsd fel az olajat. Dobd bele a hagymát, a répát és a fokhagymát és főzd őket 3-4 percig, illetve amíg megpuhulnak. Rendszeresen kavargasd is meg. Add hozzá a fűszereket, az aszalt ribizlit, a rizst és a vizet. Csökkents
d a hőmérsékletet, fedd le az edényt és főzd az egészet kb. 12 percig, illetve amíg a rizs majdnem teljesen megpuhul (magyarul addig, amikor a rizs még éppen roppan a fogad alatt és érzed, hogy már csak egy kicsit kell főzni). Ekkor keverd hozzá a csicseriborsót és sózd-borsozd ízlés szerint. Tedd félre az edényt és hagyd állni kb. 10 percig. Ekkor keverd bele a diót.
Tálald tetejére szórt morzsolt fetával és valamilyen sült, grillezett hússal.



A recept a Good Taste magazin októberi számában jelent meg, hozzá képest apróbb változtatásokat végeztem.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...