2009. október 11., vasárnap

Narancsos csirke zöldbabos-mentás kuszkusszal

A hétvégi főzőcskéből másodikként a narancsos csirke receptjét mutatom be. Nem csak azért tetszik ez az étel (amellett, hogy nagyon finom), mert gyors és különleges, hanem mert körítésként kuszkusz van hozzá. A kuszkuszt rém egyszerű elkészíteni: csak felöntöd forróvízzel és 5 percig lefedve állni hagyod. Lehet enni édesen vagy sósan, attól függ, mit raksz még hozzá. Szerintem mindig érdemes otthon kuszkuszt tartani (nálam mindig van), mert ha gyorsan kell összeütni valamit, ez a legjobb megoldás.
A kuszkusz a kukoricakása (puliszka, polenta) me
llett felkerült a kedvenc egyszerű köreteim sorába.
Persze, ha nehezen jutsz kuszkuszhoz, ez az étel rizzsel is remekül megállja a helyét.

Sajnos a fotó nem sikerült jól :( Ezért nem szereték én vacsorára újdonságot főzni, mert nem tudok róla jó képet készíteni.

Íme, tehát, a recept.

Hozzávalók (4 személyre):

190g kuszkusz

2 dl forróvíz
20 dkg zöldbab, 3 centis darabokra vágva
1 marék friss mentalevél apróra vágva
1 db narancs
kevés olaj (nálam szőlőmagolaj)
2 db (kb. 20 dkg) csirkemell filé, kb. 2,5 cm-es darabokra vágca
1 fej vöröshagyma, vékony gerezdekre vágva

1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál méz
1 evőkanál aszalt áfonya

A narancs háját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, egy kevés olajat öntünk bele és hozzáadjuk a csirkemell kockákat. 3-4 percig sütjük őket, majd egy tálra félretesszük.
Ugyanabban a serpenyőbe beletesszük a hagymát és a gyömbért, valamint egy pici olajat. Kb. 3-4 percig sütjük őket, amíg a hagyma szép aranybarna lesz. Hozzáadjuk a narancshéjat, a narancslét, a csirkét, a citromlevet, a mézet és az áfonyát és az egészet kb. 2 percig összefőzzük.
Amíg a gyömbéres hagyma sül, előkészítjük a kuszkuszt: egy tálba beleöntjük a kuszkuszt, a forróvízzel leöntjük és folpackkal lefedjük. 5 percig így hagyjuk, hogy a kuszkusz a vizet magába szívja. A zöldbabot forrásban lévő vízbe dobjuk, 1-
2 perc alatt ropogósra főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. A babot és a mentát hozzákeverjük a kuszkuszhoz.
A zöldbabos-mentás kuszkuszt tányérokra szedjük és ráhalmozzuk a narancsos csirkét.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...