2009. június 2., kedd

Báránysült paradicsommal, kapribogyóval és kukoricakásával

2009. január 14.

Az elmúlt két hónap gyakori bejegyzéseit most egy hosszabb szünet követte - mondtam én, hogy lesz ez még így se! -, így épp itt az ideje, hogy megint írjak valamit.
A helyzet az, hogy karácsony után rögtön elutaztunk egy hétre Port Macquarieba, és mióta hazajöttünk, nagyrészt a vendégszoba bébiszobává való átalakításán dolgoztunk.
A felújítás nehezén túl vagyunk, a szoba már be is van rendezve, de még egy polc felfúrása hiányzik, illetve a képek fellógatása. Utána, ígérem, teszek fel róla képeket :)

De most egy kis recept következik.
A cím szerinti bárányszeletet valójában még december 9-én készítettem, de úgy döntöttem, a közzétételét elhalasztom szűkösebb időkre. Nem mintha nem főznék nap mint nap valami érdekeset és finomat, csak kár lenne ezt az ételt nem bemutatnom.
Az eredeti receptet Bill Granger Bills Food című könyvében találtam, de a kukoricakását, más néven polentát, Jamie Oliver (Olasz kaják) útmutatása szerint készítettem el.
Úgy vélem, a kukoricakása nem kap elég figyelmet a magyar kulináriában, pedig kár érte. Régen tipikus parasztétel volt, hisz egyszerű elkészíteni és olcsó. Gyerekkoromban még anyukám is készített nem egyszer kukoricakását, maximum sóval ízesítve, amit tejjel ettünk. Emlékszem, otthon volt is egy kis füzetecske kukoricadarával készült köretekkel, de soha nem próbáltuk ki őket, pedig mindig kiváncsi voltam rájuk.
A lényeg: a kukoricakása finom, egyszerű és olcsó köret, szerintem vetekszik a krumplipürével. Egyetlen hátránya, hogy a jó polenta elkészítése hosszadalmas, de tényleg megéri a fáradtságot.
Tehát a recept:

Báránysült paradicsommal, kapribogyóval és kukoricakásával

Hozzávalók:
4 nagy fej paradicsom, 8 cikkelyre vágva
1 ek friss (v. szárított) oregánó
2 ek kapribogyó, leöblítve és szárazra törölve,
2 gerezd fokhagyma, felszeletelve,
1 fej lilahagyma, vékony cikkekre vágva,
2 ek oliva olaj,
só,
frissen őrölt feketebors,
4 szelet bárány
köretnek kukoricakása (polenta)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha a sültet polentával tálalod, a főzést kezd a polentával.
Tedd a paradicsomot, oregánót, kapribogyókat, a fokhagymát, lilahagymát és az oliva olajat egy kisebb tepsibe és keverd őket össze. Szórd meg sóval és borssal. Takard le az egészet alufóliával és süsd kb. 25-30 percig. Ekkor vedd le a fóliát és anélkül süsd további 10 percig.
Miközben a paradicsomok sülnek, a bárány szeleteket kend meg oliva olajjal, ízlés szerint sózd és borsozd. Egy nagy serpenyőt forrósíts fel kb. 1-2 percig, amíg valóban nagyon forró lesz. Tedd bele a bárányszeleteket és süsd mindkét oldalukat 1-1 percig, vagy legalábbis addig, amíg a húson szép kéreg keletkezik, ami bezárja a szaftokat, majd szedd ki őket a serpenyőből. Helyezd a húsokat a paradicsomos köret tetejére és az egészet süsd együtt kb. 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul. Tálald az egészet polenára halmozva.

Polenta (kukoricakása) parmezánnal

Hozzávalók:
250 g kukoricadara, kb. 1,7 liter víz, 130 g frissen reszelt parmezán, 100 g vaj

Forrald fel a sós vizet egy nagy fazékban és lassan keverd bele a kukoricadarát. Abban a pillanatban, amikor a forrni kezd, el kezd szanaszét pöfögni, ezért húzd kissé félre és mérsékeld alatta a lángot. Amikor már kezd besűrűsödni, le is csendesedik. Próbáld 4-5 percenként megkeverni egy-egy gyors mozdulattal, szorosan a fazék fala mentén. Egyre sűrűbb és puhább lesz. Fél óra után önts még egy kis vizet a polentához, hogy az állaga olyan legyen, mint a keményre felvert hab, vagy egy kicsit még ennél is lazább. A kanál hegyéről vastagon, de könnyen kell lecsöpögnie. Főzd az egészet így kb. 40-45 percig. A végén olyan állagú legyen, mint a könnyű krumplipüré. Amikor megfőtt, keverj hozzá 10 dkg vajat és 13 dkg frissen reszelt parmezánt. Keverd össze és ízlés szerint fűszerezd.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...